Hospice
Wie ongeneeslijk ziek is kan terecht in een hospice, voor zorg en verblijf in huiselijke sfeer in de laatste levensfase.
Hoe werkt het in een hospice?
Wie ongeneeslijk ziek is en niet meer thuis kan of wil wonen, krijgt in een hospice, in een huiselijke sfeer, goede zorg en aandacht in de laatste levensfase (palliatieve zorg).
Welke soorten hospices zijn er?
- Er zijn zelfstandige hospices en hospices verbonden aan een verpleeginstelling of verzorgingsinstelling.
- Er zijn ook hospices speciaal voor kinderen.
In hospices zijn 24 uur per dag professionals ((huis)artsen en verpleegkundigen) aanwezig die zorg verlenen. Daarnaast bieden vrijwilligers algemene ondersteuning zoals koffie en thee brengen, maaltijden verzorgen en voorlezen. In een aantal hospices zijn professionals niet 24 uur per dag aanwezig. Zij komen dan een aantal keer per dag langs. Deze hospices heten bijna-thuis-huizen.
Welke zorg biedt een hospice?
Artsen en verpleegkundigen bieden palliatief terminale zorg. Deze zorg bestaat bijvoorbeeld uit verzorgen, verplegen en pijn bestrijden. Doel is om de kwaliteit van leven in de laatste levensfase zo hoog mogelijk te houden.
Vind palliatieve zorg in jouw regio (Netwerkpalliatievezorg.nl).
Hoe is toegang tot de zorg in een hospice geregeld?
Om voor de zorgvrager verzorging in een hospice aan te vragen, is een indicatie palliatief terminale zorg nodig. Het CIZ (CIZ.nl) geeft zo’n indicatie als de behandelend (huis)arts heeft vastgesteld dat de zorgvrager een levensverwachting heeft van minder dan 3 maanden.
Welke hospice is geschikt?
Om te bepalen welke hospice het meest geschikt is, wordt gekeken naar de ziekte. Maar ook naar de voorspelling van artsen, de woonsituatie en de beschikbare mantelzorg.
Welke vergoedingen zijn er voor een hospice?
Verblijf en zorg in een hospice kan op 3 manieren worden vergoed:
- via de zorgverzekeraar: wijkverpleging
- via de zorgverzekeraar: als eerstelijns verblijf
- via het zorgkantoor: als zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz)
Vergoeding voor verblijf in een particuliere hospice of bijna-thuis-huis
- Dit valt onder wijkverpleging als de zorgvrager op het moment van indicatiestelling thuis of in het ziekenhuis wordt verzorgd op grond van de zorgverzekeringswet.
- Dit valt onder de Wet langdurige zorg als de zorgvrager op het moment van indicatiestelling al Wlz-zorg krijgt (thuis of in een zorginstelling).
Vergoeding in een WTZi-toegelaten hospice
- Dit valt onder kortdurend eerstelijns verblijf als de zorgvrager op het moment van indicatiestelling thuis of in het ziekenhuis wordt verzorgd op grond van de zorgverzekeringswet.
- Dit valt onder de Wet langdurige zorg als zorgvrager op het moment van indicatiestelling al Wlz-zorg krijgt (thuis of in een zorginstelling).
Zorgaanbieders moeten aan diverse wettelijke eisen voldoen die in de Wet toelating zorginstellingen (Wtzi.nl) staan. Vraag of een hospice een WTZi-hospice is. Dit is een toelating om zorg aan te bieden die onder de Zorgverzekeringswet of Wet langdurige zorg (Wlz) valt.