Meer informatie over de mantelzorgverklaring.
Jonge mantelzorgers
Ook kinderen en jongeren kunnen mantelzorger zijn. Zij verzorgen bijvoorbeeld hun ouder, broer of zus. Ben jij een jonge mantelzorger?
Wat zijn jonge mantelzorgers?
Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren t/m 24 jaar die opgroeien met een familielid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft. Deze situatie kan een grote impact hebben op hun leven.
Ben jij een jonge mantelzorger?
Is er bij jou thuis iemand lang ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? En moet je daarom thuis vaak meehelpen of voor een familielid zorgen? Dan ben jij een jonge mantelzorger.
Wat kan een jonge mantelzorger zelf doen?
Een paar tips om te zorgen dat je het volhoudt:
Praat met iemand die je vertrouwt
Het helpt om je hart te luchten en te horen wat de rest van jouw familie vindt. Vind je dit lastig? Praat dan eens met een vriend of vriendin of iemand anders die je vertrouwt. Zoals je mentor of een leuke leraar. Als je eenmaal hardop hebt gezegd wat je voelt, is het vaak al een stuk minder zwaar.
Je kunt ook de Kindertelefoon.nl bellen als je even wilt praten.
Zoek informatie over de ziekte of beperking
Weten wat er aan de hand is geeft vaak wat houvast. Bijvoorbeeld waarom je broer met autisme zich zo gedraagt.
Wil je meer weten over een ziekte of beperking? Dan kun je bijvoorbeeld terecht bij je huisarts. Je kunt natuurlijk ook googlen. Maar check dan bij iemand die er verstand van heeft of het klopt wat je hebt gelezen.
Accepteer hulp
Kost de zorg (te) veel tijd en energie? Wacht niet te lang met hulp zoeken. Ga op zoek naar (professionele) hulp, eventueel met je ouders. Je kunt ook kleine klusjes laten doen door bekenden. Bijvoorbeeld boodschappen doen. En je kunt bij de gemeente terecht.
Lees meer over hulp van de gemeente
Zorg goed voor jezelf
Je houdt het zorgen voor iemand beter vol als je ook goed voor jezelf zorgt. Leef en eet gezond, beweeg en breng ook tijd door met mensen van wie je energie krijgt.
Geef aan wanneer je thuis beschikbaar bent en wanneer je even tijd voor jezelf nodig hebt. Dat is niet egoïstisch, maar juist nodig om het vol te houden.
Lees meer over mantelzorgstress
Ontmoet andere jonge mantelzorgers
Zoek contact met andere jongeren die ook zorgen voor een gezinslid. Vaak heb je aan een half woord genoeg en het is fijn als iemand precies snapt wat jij bedoelt en meemaakt.
Bekijk filmpjes over jonge mantelzorgers (tv-serie 'Bikkels' van de VPRO) (Npo.nl).
Waar kan een jonge mantelzorger terecht?
Jonge mantelzorgers kunnen op de volgende websites terecht voor meer informatie of om ervaringen te delen:
- Kankerspoken.nl: voor meer informatie over ouders met kanker.
- Kopstoring.nl: als je vader of moeder een verslaving of psychische stoornis heeft.
- De Kindertelefoon.nl: voor kinderen die even over een probleem willen praten.
- Koppkvo.nl: voor alle familieleden van mensen met een verslaving of psychische problemen.
- Zorgvoorjeouders.nl: voor jonge en volwassen mantelzorgers. Er zijn ook versies voor Marokkaans, Creools, Chinees, Hindoestaans en Turks.
- Zorgwijzer.nl: informatie over de vergoeding van psychologische zorg.
Kan ik ondersteuning krijgen bij mijn studie?
Ben je student en daarnaast mantelzorger? Ga dan langs bij je studieadviseur. Die kan jou adviseren als je studie vertraging dreigt op te lopen. Je kunt dan op maat ondersteuning krijgen. Zo kun je mogelijk een beroep doen op het profileringsfonds van de onderwijsinstelling voor een financiële compensatie.
Lees meer over het profileringsfonds bij de Landelijke Studentenvakbond (LSVb.nl).