Belangrijke informatie over mantelzorgwaardering 2023 en 2024.
Vergoedingen voor mantelzorgers
Mantelzorg is onbetaald. Maar er bestaan wel verschillende vergoedingen. Je kunt bijvoorbeeld een tegemoetkoming krijgen voor extra uitgaven zoals zorgkosten en vervangende zorg. Hieronder geven we kort aan welke vergoedingen er zijn en waar je deze kunt aanvragen.
Aanvullende zorgverzekering
De basiszorgverzekering vergoedt geen kosten voor mantelzorgers. Wel is het soms mogelijk om via de aanvullende zorgverzekering een vergoeding te krijgen.
Deze vergoeding is vaak bedoeld voor vervangende mantelzorg. Bijvoorbeeld als u zelf ziek bent of als u er even tussenuit wilt. Soms vergoedt de verzekering ook een mantelzorgmakelaar of cursussen voor mantelzorgers. Kijk op vergelijkingssite ZorgWijzer.nl naar de mantelzorgvergoedingen per verzekeraar.
Goed om te weten: Soms krijgt je een vergoeding van de zorgverzekeraar van degene die je verzorgt. En soms krijg je een vergoeding van je eigen zorgverzekeraar. De kosten kun je maar bij één verzekeraar declareren.
Dubbele kinderbijslag
Zorg je thuis voor je kind en heeft je kind intensieve zorg nodig? Dan kun je misschien extra kinderbijslag krijgen. Deze extra kinderbijslag is bedoeld als bijdrage in de kosten voor de opvoeding en verzorging. Je vraagt de extra kinderbijslag aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB.nl).
Wat zijn de voorwaarden
- Je kind is 3 jaar of ouder, maar jonger dan 18 jaar
- Je kind woont bij je thuis
- Je kind heeft intensieve zorg nodig. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) geeft hierover een advies af. Dit is het CIZ-advies. De SVB schakelt het CIZ in als zij de aanvraag om dubbele kinderbijslag van jou hebben ontvangen. Je hoeft het CIZ-advies dus niet zelf aan te vragen.
Betaling uit een persoonsgebonden budget
Het persoonsgebonden budget (pgb) is bedoeld voor mensen die door ziekte, een beperking of gebreken als gevolg van ouderdom zorg of ondersteuning nodig hebben. Zij kunnen met dit budget zelf bepalen welke zorg zij inkopen en wie zij daarvoor inschakelen.
Voorwaarden:
- U moet de hulp geven waarvoor het pgb is bedoeld.
- U legt de afspraken vast in een zorgovereenkomst. Ook als u familie van elkaar bent.
De SVB heeft verplichte zorgovereenkomsten (SVB.nl). Dit zijn contracten die u moet gebruiken.
Er zijn vier soorten pgb’s:
- pgb-Wmo: voor ondersteuning die valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning
- pgb-Wlz: voor intensieve zorg die valt onder de Wet langdurige zorg
- pgb-Jeugdwet: voor zorg die valt onder de Jeugdwet
- pgb-Zvw: voor wijkverpleging die valt onder de Zorgverzekeringswet