Meer informatie over de mantelzorgverklaring.
Wet langdurige zorg (Wlz)
De Wet langdurige zorg (Wlz) regelt langdurige, intensieve zorg. Het is bedoeld voor jongeren, volwassenen en ouderen met een ziekte of beperking die blijvend zorg nodig hebben.
Wat is de Wlz?
De Wlz is een zorgwet, bedoeld voor mensen die voortdurend (intensieve) zorg nodig hebben in hun nabije omgeving. Denk daarbij aan chronisch zieken, kwetsbare ouderen en mensen met een ernstige geestelijke of lichamelijke beperking/aandoening.
Doe de Wlz-check (CIZ.nl) en ontdek of de zorg die u nodig heeft valt onder de Wlz.
Hoe kan ik langdurige zorg voor iemand aanvragen?
De eerste stap is om een aanvraag te doen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Dit kun je digitaal of per post doen.
Bij de aanvraag zul je diverse gegevens, documenten en bewijsstukken moeten aanleveren. Dit kan bijvoorbeeld informatie zijn over de medische aandoening, de diagnose, ondergane behandelingen en bijkomende problemen.
Het CIZ gaat met de zorgvrager en/of met jou in gesprek. Het gesprek is de basis voor een objectief onderzoek naar de persoonlijke situatie en omgeving van de zorgvrager. Het CIZ kijkt dan naar de volgende criteria:
- Is er voortdurend toezicht nodig?
- Is er 24 uur per dag zorg in de nabijheid nodig?
Eventueel kan er in overleg ook een gratis onafhankelijke cliëntondersteuner geregeld worden die het gesprek kan voeren.
Welke zorg kan iemand vanuit de Wlz krijgen?
In de Wet langdurige zorg (Wlz) staat welke zorg iemand kan krijgen:
- Verblijf in een zorginstelling: Met een Wlz-indicatie krijgt de zorgvrager de benodigde zorg in een zorginstelling. Hierbij horen ook maaltijden, hulp in de huishouding en uitstapjes. Soms kan Wlz-zorg ook thuis worden gegeven.
- Persoonlijke verzorging en verpleging: Dit is bijvoorbeeld hulp bij het aankleden en wassen.
- Medische zorg: Bijvoorbeeld behandeling van een aandoening of beperking. Of een bezoek aan de huisarts, tandarts, fysiotherapeut of psycholoog.
- Dagbesteding: Het gaat bijvoorbeeld om zinvolle dagbesteding in een activiteitencentrum. Maar ook om begeleid vrijwilligerswerk of sport voor mensen met een verstandelijke beperking.
- Vervoer naar de plek van behandeling: Zoals vervoer naar het ziekenhuis.
- Hulpmiddelen: Denk aan een rolstoel of medicijnen.