Wijkverpleging
Heeft de zorgvrager medische zorg thuis nodig? Of hulp bij het aankleden of wassen? Dan kun je hiervoor wijkverpleging inschakelen.
Wat doet een wijkverpleegkundige?
Een wijkverpleegkundige helpt bijvoorbeeld bij dagelijkse bezigheden zoals aankleden en uitkleden, wassen, douchen en verzorging van de huid. Of bij het geven van injecties. Een wijkverpleegkundige geeft, als dat nodig is, ook medische zorg, bijvoorbeeld:
- wondverzorging
- klaarzetten en toedienen van medicijnen
- stomazorg
- de blaas legen (katheteriseren)
Lees meer over wijkverpleging (Rijksoverheid.nl).
Wat kan ik zelf regelen voor wijkverpleging?
Vraag een indicatie voor wijkverpleging aan bij de wijkverpleegkundige. In de indicatie of doorverwijzing staat welke zorg vergoed wordt. Je kunt zelf contact opnemen met een wijkverpleegkundige. Een doorverwijzing van de huisarts is niet nodig. Je vindt wijkverpleegkundigen meestal via een thuiszorgorganisatie.
Heeft de zorgvrager een indicatie voor wijkverpleging? Dan kun je kiezen hoe je de zorg het liefst wilt inzetten:
- In natura: je kiest uit zorgaanbieders waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft.
- Via een persoonsgebonden budget (pgb): met een pgb voor wijkverpleging regel je persoonlijke verzorging en verpleging bij de zorgvrager thuis.
Hoe kies ik een zorgaanbieder?
Wil je hulp bij het kiezen van een thuiszorgorganisatie of andere zorgaanbieder? Dan kun je terecht bij:
- de contactpersoon in het ziekenhuis of zorginstelling (transferverpleegkundige)
- de huisarts
- de gemeente (wijkteam of Wmo-loket)
- cliëntondersteuning
Afspreken hoe je zorg krijgt
De wijkverpleegkundige kijkt welke persoonlijke verzorging of verpleging er nodig is en regelt dit in overleg met jou en de zorgvrager. Bijvoorbeeld op welke tijden de zorgverlener komt.
Kan ik een vergoeding krijgen?
De zorgverzekeraar van de zorgvrager vergoedt de kosten voor wijkverpleging. Er geldt geen eigen risico. Met een pgb voor wijkverpleging kun je zelf de wijkverpleging inkopen.
Andere vormen van verpleging en verzorging
- Heeft de zorgvrager thuis specialistische zorg nodig van een verpleegkundige? Dan heeft hij/zij misschien recht op medisch-specialistische verpleging thuis (msvt). Msvt valt niet onder wijkverpleging.
- Heeft de zorgvrager psychische problemen, een verstandelijke beperking of een zintuiglijke beperking? En wil je persoonlijke verzorging voor hem/haar? Vraag dan de gemeente om begeleiding vanuit de Wmo-ondersteuning.
- Heeft de zorgvrager 24 uur per dag zorg of toezicht nodig? Dan kun je een indicatie voor zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) aanvragen. Persoonlijke zorg en verpleging kunnen onderdeel zijn van het zorgpakket. Soms is Wlz-zorg thuis ook mogelijk.