Jonge mantelzorger staat niet alleen bij Vaart Welzijn
Haar jeugd is niet te vergelijken met die van haar leeftijdgenootjes en ze was al vroeg zelfstandig. “Ik weet nog dat een klasgenootje haar melkbeker een keer omstootte. Onze leraar vroeg haar vervolgens om de melk op de grond even op te ruimen. Maar mijn klasgenootje stond erbij te kijken en deed niks. Ik werd toen boos. Niet omdat de beker was gevallen, maar omdat ze niet snel genoeg het doekje pakte en wist hoe ze het moest opruimen. Ik heb toen zelf het doekje gepakt en heb de melk opgeruimd.”
Rianne zorgt voor haar moeder
Pas vier jaar was Rianne, toen haar moeder geopereerd werd vanwege een tumor bij de hypofyse. Na deze operatie kreeg haar moeder secundaire Addison. Dit betekent kortgezegd dat haar bijnieren te weinig stresshormoon aanmaken. Hoewel er goede medicijnen bestaan die dit hormoontekort kunnen aanvullen, kun je het stresslevel niet opmeten. Als de balans weg is kan een Addison crisis het gevolg zijn. Rianne is eigenlijk altijd op haar hoede, want ze weet nooit wanneer het ‘zover’ is. Bij een Addison crisis kan haar moeder nergens op reageren. Riannes moeder vergelijkt het gevoel dat ze dan heeft met het in een bubbelvoetbal zitten. Het enige wat op zo’n moment helpt is extra medicatie. Thuis liggen standaard een aantal noodspuiten. Omdat Rianne verzorgende IG is mag ze in geval van nood zelf een spuit zetten bij haar moeder.
Vier keer een Addison crisis binnen negen weken
Naast de ziekte van Addison heeft Riannes moeder diabetes. Toen haar diabetes medicatie vorig jaar werd gewijzigd, kwamen de problemen. De nieuwe medicatie werkte goed voor haar diabetes maar veroorzaakte ook stress. In negen weken tijd volgde maar liefst vier keer een Addison crisis. “Je weet eigenlijk nooit precies wat stress veroorzaakt. Dat is echt lastig. Het start wel altijd met overgeven. Als mijn moeder moet overgeven weet ik eigenlijk al hoe laat het is.” Na een ziekenhuisopname moet Riannes moeder flink herstellen. “Het is vergelijkbaar met het beklimmen van de Mont Ventoux. Je rijdt de Mont Ventoux op en als je bijna boven bent, duikel je naar beneden en dat weer opnieuw.”
Niemand kiest ervoor om jonge mantelzorger te worden
Rianne is de middelste van drie kinderen. “Ook wij hadden vroeger wel eens geen zin om te helpen. Maar we hebben het wel altijd gedaan. Mijn vader had een eigen zaak en mijn moeder was ziek. Je hebt geen keus, je groeit ermee op.” Op 10-jarige leeftijd kookten de kinderen al voor het hele gezin. Er was altijd ruimte voor vriendjes en vriendinnetjes om mee te spelen. Die moesten dan ook meehelpen. Pas toen Rianne tijdens haar opleiding bij de Noorderpoort kennismaakte met Vaart Welzijn, ging ze naar de bijeenkomsten voor jonge mantelzorgers. “Bij deze bijeenkomsten kon ik even thuis vergeten en ervaringen uitwisselen. Daar heb ik veel aan gehad!” Rianne had hier meer behoefte aan dan haar zussen, maar haar jongere zus ging ook mee met uitjes die Vaart Welzijn organiseerde.
Uit huis gaan is een normale ontwikkeling
Rianne is inmiddels vierentwintig en gaat binnenkort uit huis. “Ik woon dan op tien minuten afstand van mijn moeder. Eigenlijk wonen we allemaal bij elkaar in de buurt. Onze band is goed en ik kan op afroep helpen.” Toch is het wel spannend om uit huis te gaan. “Hoewel het een normale ontwikkeling is kan het extra stress geven voor mijn moeder. Dat zou zomaar een Addison crisis kunnen veroorzaken. En dat wil je liever niet.”
Ben jij ook een jonge mantelzorger?
Ben je tussen de 8 en 23 jaar? Zorg je voor – of heb je zorgen om – een langdurig ziek of gehandicapt familielid? Dan ben jij een jonge mantelzorger. Misschien heeft iemand uit jouw gezin kanker, MS, reuma, een ernstige spierziekte, psychiatrische klachten of een verslaving. Misschien heb je een broer of zus met ADHD, autisme of iets dat hier op lijkt. Het kan zijn dat je hierdoor meer zorg op je neemt dan jouw leeftijdsgenoten. Vaak gaat de meeste aandacht in het gezin uit naar degene die ziek is. Ongeveer één op de vijf jongeren is mantelzorger. Je staat dus niet alleen!
Hoe helpen wij jou?
Vaart Welzijn organiseert activiteiten voor jonge mantelzorgers. Hou hiervoor onze agenda in de gaten. Tijdens deze activiteiten ben je lekker bezig en kom je in contact met andere kinderen en/ of jongeren waar thuis ook iets dergelijks speelt. Je zult merken dat je niet de enige bent en je kunt – als je wilt – je verhaal eens kwijt. Voor meer informatie en aanmelden ga je naar: https://www.vaartwelzijn.nl/mantelzorg/jonge-mantelzorgers/
Laatst aangepast op 21 april 2021 om 15:34