Logeren in gastgezin schept band voor het leven
‘Veel kinderen, ook met een beperking, vinden het een feest om af en toe een dagje uit te gaan of te mogen logeren. Ook voor kinderen die opgroeien in een gezin met een ouder, broer of zus met een beperking is het fijn om er af en toe tussenuit te gaan en leuke dingen te doen. Eveneens zoeken volwassenen met een beperking soms een plekje om tot rust te komen. De Logeerkring Drenthe van MEE Drenthe biedt kinderen en volwassenen met een beperking en jonge mantelzorgers de mogelijkheid om een dagje of weekend door te brengen bij een vrijwillig gastgezin.’ We spraken met Silvia Hoving, coördinator Logeerkring Drenthe vanuit MEE, en kwamen erachter dat logeren in een gastgezin van Logeerkring Drenthe veel meer is dan zomaar een logeerpartij. Het schept een band voor het leven!
“We bestaan al 25 jaar en hebben al heel wat gezinnen hiermee geholpen.” Silvia vindt het een mooie uitdaging om gastgezin en logé te matchen. “Het is echt maatwerk. Bij de intake vragen we goed na wat de verwachtingen zijn.” Als er een match is volgt het kennismakingsgesprek. Hierbij zijn zowel het gastgezin als de vraagouder(s) aanwezig. Wanneer dit gesprek goed is verlopen en er sprake is van een ‘klik’ maakt ook de logé kennis. “Het moet klikken. Dat gevoel van vertrouwen is belangrijk.” Als tijdens het matchgesprek blijkt dat logé en gastgezin daadwerkelijk goed bij elkaar passen, wordt het logeerplan opgesteld. In dit plan leggen vraagouders en gastgezin gezamenlijke afspraken vast. Vervolgens kan het logeren of de opvang starten.
De Logeerkring volgt de logé en het logeergezin ongeveer twee jaar. Ongeveer drie maanden na de start van het logeren of de opvang vindt een tussenevaluatie plaats. Daarna kunnen logé, vraagouders en gastgezin bij vragen ook een beroep doen op de Logeerkring. Tevens informeert de Logeerkring regelmatig hoe het contact verloopt. “Op deze manier blijven we betrokken bij de gezinnen. Het logeren kan veel brengen en dat horen we dan ook terug. Het kan veel betekenen in o.a. de zelfstandigheid, zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen van de logé.” Gezinnen worden door deelname aan de Logeerkring ook ontlast. Men kan weer even op adem komen en het kan zorgen voor verminderde opvoedstress en rust en harmonie bij de ouders en het gezin van de logé. Ook gastgezinnen ervaren voldoening uit het contact met vraagouders en logés. “We krijgen onder andere terug dat het erg waardevol is om een rol te hebben in het leven van vraagouders en logés en écht iets te kunnen betekenen.”
Anders dan de naam van de Logeerkring doet vermoeden, hoeft het contact met een gastgezin niet persé te bestaan uit logeren. Soms kan het al genoeg zijn om één keer in de maand een dagdeel bij een gastgezin te verblijven. Veel logés gaan voor langere tijd maandelijks naar hun gastgezin en vaak ontstaat er dan ook een band voor het leven. Zo gaven vraagouders en een gastgezin die elkaar al ruim zeven jaar kennen onlangs bijvoorbeeld in een contact met de Logeerkring aan dat de logé echt onderdeel van het gastgezin is geworden en zij, ook nu het logeren is gestopt, absoluut onderdeel van elkaars leven zullen blijven.
Silvia wil mantelzorgers graag attenderen op de Logeerkring. “Dergelijke initiatieven worden niet altijd gevonden, terwijl mantelzorgers ook zeker bij ons terecht kunnen.” De Logeerkring is er specifiek voor kinderen of volwassenen met een beperking en hun gezinnen. Dit kan een lichamelijke of een (lichte) verstandelijke beperking zijn, niet aangeboren hersenletsel, een psychische stoornis, bijvoorbeeld ADHD of een vorm van autisme (ASS). Er is geen wachtlijst. De wachttijd is wel verschillend. “Dat ligt een beetje aan de vraag, bij specifieke vragen kan de wachttijd langer zijn. Daarnaast kan het soms ook even duren voor dat er een passend gastgezin is gevonden.”
Er is geen indicatie of verwijzing door de gemeente nodig voor de Logeerkring en daarnaast zijn er ook geen andere kosten aan verbonden. De gastgezinnen zijn wat leeftijd en samenstelling betreft heel divers. Voor meer informatie bekijk je de folder. Wil je direct contact over de Logeerkring? Neem dan contact op met MEE Drenthe via 0592-303999 of stuur een mail naar logeerkring@meedrenthe.nl.
Laatst aangepast op 18 februari 2021 om 09:13